U3
i6
i5 – copy – copy
U1
emek boru Tr-01 – copy – copy – copy
U2
u4
u5

Basında Emek Boru

 

Çelik Boru İthalatına Açılan Anti-Damping Soruşturması

1Trans Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) çelik boru tedarikçilerinden Emek Boru Genel Müdürü Ahmet Güven, çelik boru ithalatına açılan anti-damping soruşturmasının, projeyi etkilememesi gerektiğini ifade etti.



Güven, Anadolu Ajansı AA muhabirine yapmış olduğu duyuruda devam eden anti-damping soruşturmasının bir sene sürebileceğini, ancak bu sırada hammaddeyi tedarik etmekle yükümlü olduklarını belirtti.



Ekonomi Bakanlığı ile bu konuda görüşmeler yaptıklarını ifade eden Güven “Onlar da durumun farkında olduklarını, TANAP çerçevesinde satın alması yapılan hammaddelere yönelik olarak bu durumu dikkate alacaklarını dile getirdiler” diye belirtti. Bahsi geçen hammaddenin bir kaynağının yurtdışı olduğuna dikkati çeken Güven, “Çelik boru ithalatına açılan anti-damping soruşturması TANAP’ı etkilememeli” ifadesini kullandı.
TANAP için boru sevkiyatına başladıklarını aktaran Güven, çelik boru tedarikçilerinin yurtdışından malzeme ithal ederek projeye başladıklarını dile getirdi. Güven, sözlerini şu şekilde devam ettirdi:
”Türkiye’deki hammadde üreticilerimiz, henüz bu projelerin gereksinimi olan çelik kapasitesini tam anlamıyla sağlaması mümkün olacak durumda değiller. Kalite olarak sağlayabilirler fakat Türkiye’deki 5-6 çelik boru üreticisinin aylık üretimlerine hammadde sağlaması mümkün olacak durumda değiller. Bu sebepten ötürü bu projeye başlarken bizim yurtdışından ithalat zorunluluğumuz vardı. Projenin ilerleyen dönemlerinde yerli üreticilerimizden hammadde kullanmayı biz de arzu ediyoruz fakat bize sunacakları miktarlarla sınırlı olacaktır bu.”



Güven, çelik boru tedariğinin 2017 Şubat’ına kadar devam edeceğini belirtti.



Rusya’dan Türkiye’ye yapılması planlanan boru hattı projesinde de yer almak istediklerini açıklayan Güven, “Biz sadece Türk Akımı için değil, çevredeki tüm doğalgaz boru hattı projelerinde olmayı hedefliyoruz” diye açıkladı.



Ekonomi Bakanlığı ocak ayında Çin Halk Cumhuriyeti menşeli demir ya da çelikten boru yapımında kullanılan parçalarının ithalatında anti-damping soruşturması başlatmıştı. Yerli hammadde üreticilerinin anti-damping başvurusu karşısında, çelik boru üreticileri yerli hammadde üretim kapasitesinin sınırlı olduğunu ve ihtiyaçlarını karşılamadığını savunuyor.
Kaynak Anadolu Ajansı/Haber Siteleri, Temmuz 2015


TANAP’a iş yapıyor olmak bütün Türk borucuları için başlı başına bir prestijdir.

HÜSEYİN ERDOĞAN – Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) çelik boru ihalesini kazanan yerli firmalardan Emek Boru AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Şerafeddin Ceceli, “TANAP’a iş yapıyor olmak bütün Türk borucuları için başlı başına bir prestijdir. Bu projede yer almak dünyaca önemli bir referans konusudur” dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ceceli, söz konusu ihaleyi kazanan firmaları “Türk milli takımı” olarak nitelendirerek, bu işi öncelikle Türkiye adına yaptıklarını söyledi. “Buradaki kazanç öncelikle Türkiye’nin kazancıdır” diyen Ceceli, Çinli firmaların bu projeyi tamamen almak istediklerini ancak başarılı olamadıklarını dile getirdi.
TANAP’ta yer almanın prestij kaynağı olduğunu ifade eden Ceceli, “Bu projede yer almak dünyaca önemli bir referans konusudur. Çünkü bu proje dünyaca bilinen önemli bir projedir. Dünyadaki boru hattı müteahhitlerinin, gaz  satıcılarının ve alıcılarının bildiği bir projedir” ifadesini kullandı.
Projenin avantajların yanında zorlukları da olduğunu anlatan Ceceli, şunları kaydetti:  
  “KDV muafiyeti  sadece TANAP’ı kapsamaktadır. Bu kanunun tedarikçileri de içine alacak şekilde genişletilmesini istiyoruz. Bizi bu kapsayıcılık, uzun dönemde mahsup veya iade yolu ile devletten geri alacağımız bir parayı daha başta ödemekten kurtaracak. Genişlemediği takdirde KDV, bizim sırtımızda yük olacaktır. Fakat daha da önemlisi, gümrük vergisi bizim için çok ciddi maliyet olacak. Projede yer alan  6 Türk firmasının hepsinin ortak problemi. Bu KDV ve gümrük vergisi konusu hepimizin problemidir. Burada tanımlanmış olan KDV muafiyeti TANAP açısından bir avantajdır ama o avantaj bize dezavantaj halinde yansıyor. Yüzde 18’lik  KDV’nin iadesini alma imkanımız var ancak başlangıçtaki belli bir zaman dilimi içerisinde bize yük olacak. Bunun da zaman ve parasal maliyeti vardır. Bunların hepsinin gerçekleşme zamanına kadar da bunun bize getirecek bir maliyet, finansman yükü vardır.”
Ceceli ayrıca, TANAP kapsamında ithal ettikleri ham maddeler için yüzde 10 vergi ödediklerini söyledi ve ilk teslimatın mart ayında yapılacağını belirtti.
Kaynak: Anadolu Ajansı, Haber Sitesi, Ekim 2014


TANAP’ın yüzde 80’i, 6 Türk firmasına emanet

5TANAP ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı. Yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80’ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı.
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi’nin (TANAP) ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı.
TANAP’ın yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80’ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı.
Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas Konsorsiyumu, Ümran-Emek Konsorsiyumu ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi’nin bulunduğu 6 yerli üretici firma, toplam kapsamın yüzde 80’ini alırken; kalan kısım ise yabancı tedarikçi Baosteel Europe firmasına verildi.
İhaleyi kazanan 6 Türk şirket ve Almanya merkezli Çinli firma ile sözleşmeler bugün imzalanırken; yapılan anlaşmalara göre boruların yaklaşık yüzde 30’u Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, yaklaşık yüzde 25’i Ümran-Emek konsorsiyumu, yaklaşık yüzde 25’i Tosçelik Profil ve yüzde 20’si Baosteel Europe GmbH tarafından sağlanacak.
Sözleşmelerin toplam bedeline ilişkin bir açıklama yapılmazken; Borusan Mannesmann bu sabah KAP’ta yer alan açıklamasında, Borusan’ın dahil olduğu konsorsiyumun kazandığı çelik boru ihalesinde bedelin 420 milyon dolar olduğunu duyurdu.
Davutoğlu: Kapasitenin 31 milyar metreküpe çıkmasını hedefliyoruz
İmza töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “TANAP’ta imalatın yüzde 80’inin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek olması, Türk sanayinin ulaştığı noktayı gösteriyor. TANAP projesi sadece enerji projesi değildir, büyük bir barış projesidir. TANAP hattında kapasitenin yıllık 31 milyar metreküpe çıkmasını hedefliyoruz. Enerji rekabetleri yerine enerji işbirlikleri kurmaya kararlıyız” diye konuştu.
Açıklamaya göre, söz konusu kontrat kapsamında Borusan Mannesmann’ın payına 140 milyon dolar düşerken; ortaklık payına düşen kısmın şirketin 2013 brüt satış hasılatına oranı yüzde 26.5 seviyesinde bulunuyor. Çelik boruların sevkiyatının 24 ayda tamamlanması bekleniyor.
Türkiye’nin yüzde 30 hissesinin olduğu TANAP, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ve Yunanistan üzerinden geçerek İtalya’da son bulacak 45 milyar dolar yatırım öngörülü boru hattı projeleri bütününün Türkiye bacağını oluşturuyor.
TANAP ana hat boruları ihale süreci 14 Şubat 2014 tarihinde ön yeterlik almış bulunan yerli ve yabancı 18 firmanın davet edilmesi ile başlamış ve teklifler 14 Nisan 2014 tarihinde alınmıştı.
Yapım işleri ayrıca ihale edilecek projeden 6 milyar metreküplük ilk gazın 2018’de Türkiye girmesi, Avrupa’ya ilk gaz sevkiyatının 2019 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.
Bakan Yıldız: Kamulaştırma işlemleri başladı
Ana boru alım sözleşmeleri imza töreninde konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, TANAP kapsamında kamulaştırma işlemlerinin başladığını; projelendirme, güzargah ve ÇED süreçlerinin devam ettiğini söyledi. Tedarikin yüzde 80’ini yerli firmaların almış olmasının önemine dikkat çeken Yıldız, “Boruların güzergaha transferi için 50,000’den fazla tren ve TIR seferi yapılacak. Bu sayede başta İskenderun Limanı olmak üzere çok ciddi bir sirkülasyon başlayacak” dedi. Yıldız ayrıca, projenin hem Avrupa enerji arz güvenliği çözümünün bir parçası olacağını, hem de TANAP ve benzeri enerji projelerinin barışın katalizörü olacağını söyledi.
Kaynak: Çebid Haber Sayfası, Ekim 2014


TANAP’a yerli boru

6AZERBAYCAN doğalgazını Avrupa’ya ulaştırmayı hedefleyen ‘Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ ana hat boru ihalesinde ipi 6’sı Türk 7 firma göğüsledi.
Çinli Baosteel Europe, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru A.Ş. konsorsiyumu dün imzayı attı.
TRANS Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) ana hat boru ihalesinin yüzde 80’ini Türk firmalar aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, TANAP’ın bir barış projesi olduğunu belirtirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da “Burada yüksek performans gösteren yerli boru sanayi üreticilerimizi kutluyorum. Çünkü açık bir ihaleydi. 18 firma farklı ülkeden katılmışlardı, bu ihalede büyük bir performans göstererek boru hattının en az yüzde 80’ini Türkiye’deki sanayiciler almış oldular” dedi. Kazanan firmalar Çinli Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ oldu.
Kaynak: Hürriyet Haber, Ekim 2014


İşte Tanap’ta ihaleye girecek şirketler

8Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), ana hat çelik boruların üretilmesi ihalesine çağrılacak şirketleri açıkladı
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), ana hat çelik boruların üretilmesi ihalesine çağrılacak şirketleri açıkladı. TANAP açıklamasında, 17 Aralık’ta imzalanan nihai finans anlaşmasından sonra ana hat çelik boruları tedarikçilerinin belirlenmesine yönelik olarak 19 Temmuz 2013’te başlatılan “Ön Yeterlik İhalesi”nde değerlendirme çalışmalarının tamamlandığı ve ihaleye çağrılacak firma listesine karar verildiği belirtildi. Açıklamada, Hazar gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya naklini öngören projenin hayata geçirilmesinde hayati öneme sahip ana hat çelik boruların üretilmesi ihalesine çağrılacak şirketler şöyle sıralandı: “Baosteel Europe, Borusan Mannesmann Boru Sanayi – Noksel Çelik Boru Sanayi – Erciyas Çelik Boru Sanayi, Corinth Pipeworks, Daewoo International Corporation, Emek Boru Makina Sanayi, Essar Steel India, Man Industries India, Marubeni Itochu Tubulars Europe, Metal One Corporation, Metinvest International, Ratnamani Metals & Tubes  (sadece 48″ ana hat çelik boruları için), Salzgitter Mannesmann International, STS Tubular Group (sadece 48” ana hat çelik boruları için), Sumitomo Corporation, Tosçelik Profil ve Sac Endüstri, Trade House, Ümran Çelik Boru Sanayi, Welspun Trading.” 

Kaynak: Borsatek Haber Sitesi, Ocak 2014


Çelik sektöründe TANAP sevinci

9Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) kullanılacak ana hat çelik boruların üretilmesi ihalesine çağrılan firma ve ortak girişim grupların 6’sının Türk olması çelik sektörü temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, ihaleye çağrılan firmalar arasında biri ortak girişim grubu, 6 yerli katılımcı olduğunu belirterek, bu durumun “proje için ihtiyaç duyulan ürünün yerli piyasadan sağlanabileceğinin göstergesi” olduğunu söyledi.

TANAP gibi projelerin Türkiye’nin karşısına 5-10 yılda bir çıktığını belirten Yayan, bu tip projelerde kullanılacak boru ve sacların mümkün olduğunca yerli oyunculardan sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Projenin getirisinin Türkiye’de kalmasını sağlayacak tedbirler alınmasının önemine işaret eden Yayan, “Buralarda kullanılacak borulardaki sacların da yerli olması önemli. Türkiye’de bu projenin getirisine göre yatırım yapacak kuruluşlar var” dedi.

TANAP’ta kullanılacak boruların yerli olmasının sektörde kapasite kullanımına etkilerini de değerlendiren Yayan, şöyle devam etti:

”Türkiye’de yassı çelik üretiminde kapasite kullanımı geçen yıl yüzde 53 seviyelerindeydi. Böylesi bir projede kullanılacak 1 milyon tonluk ürün, kapasite kullanımının 10 puan artması anlamına gelir. Örneğin 2 milyon ton ürün kullanılırsa bu da Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 20’sini aşan bir sayıya karşılık gelir. Türkiye’nin bundan sonra bu tip projelerde daha fazla yer alması lazım. Türkiye savunma sanayi projelerinde bunu yaptı ve olmayan kapasitelerin bile kurulmasına yol açtı. Burada mesele A veya B firmasına işin verilmesi değil tedarik konusunda Türk üreticilerin seçilmesidir.”

İHALEYE 18 FİRMA ÇAĞRILACAK
Konuya ilişkin dün yapılan açıklamada, ana hat borularının ihalesine çağrılacak şirketler duyurulmuştu.

Buna göre, biri ortak girişim grubu olmak üzere toplam 18 firma ihaleye davet edilirken, söz konusu firmaların 6’sı yerli katılımcılardan oluştu.

Hazar gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya naklini öngören projede hayati öneme sahip ana hat çelik boruların üretilmesi ihalesine çağrılacak şirketler şöyle:

”Baosteel Europe, Borusan Mannesmann Boru Sanayi – Noksel Çelik Boru Sanayi – Erciyas Çelik Boru Sanayi, Corinth Pipeworks, Daewoo International Corporation, Emek Boru Makina Sanayi, Essar Steel India, Man Industries India, Marubeni Itochu Tubulars Europe, Metal One Corporation, Metinvest International, Ratnamani Metals & Tubes (sadece 48″ ana hat çelik boruları için), Salzgitter Mannesmann International, STS Tubular Group (sadece 48″ ana hat çelik boruları için), Sumitomo Corporation, Tosçelik Profil ve Sac Endüstri, Trade House, Ümran Çelik Boru Sanayi, Welspun Trading.”
Kaynak: Sabah Haber, Ocak 2014


Bizim için önce Türkiye

10Emek Boru AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ceceli, “Buradaki kazanç öncelikle Türkiye’nin kazancıdır” dedi.
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) çelik boru ihalesini kazanan yerli firmalardan Emek Boru AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Şerafeddin Ceceli, “TANAP’a iş yapıyor olmak bütün Türk borucuları için başlı başına bir prestijdir. Bu projede yer almak dünyaca önemli bir referans konusudur” dedi.



AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ceceli, söz konusu ihaleyi kazanan firmaları “Türk milli takımı” olarak nitelendirerek, bu işi öncelikle Türkiye adına yaptıklarını söyledi. “Buradaki kazanç öncelikle Türkiye’nin kazancıdır” diyen Ceceli, Çinli firmaların bu projeyi tamamen almak istediklerini ancak başarılı olamadıklarını dile getirdi.



TANAP’ta yer almanın prestij kaynağı olduğunu ifade eden Ceceli, “Bu projede yer almak dünyaca önemli bir referans konusudur. Çünkü bu proje dünyaca bilinen önemli bir projedir. Dünyadaki boru hattı müteahhitlerinin, gaz satıcılarının ve alıcılarının bildiği bir projedir” ifadesini kullandı.



Projenin avantajların yanında zorlukları da olduğunu anlatan Ceceli, şunları kaydetti: 



“KDV muafiyeti sadece TANAP’ı kapsamaktadır. Bu kanunun tedarikçileri de içine alacak şekilde genişletilmesini istiyoruz. Bizi bu kapsayıcılık, uzun dönemde mahsup veya iade yolu ile devletten geri alacağımız bir parayı daha başta ödemekten kurtaracak. Genişlemediği takdirde KDV, bizim sırtımızda yük olacaktır. Fakat daha da önemlisi, gümrük vergisi bizim için çok ciddi maliyet olacak. Projede yer alan 6 Türk firmasının hepsinin ortak problemi. Bu KDV ve gümrük vergisi konusu hepimizin problemidir. Burada tanımlanmış olan KDV muafiyeti TANAP açısından bir avantajdır ama o avantaj bize dezavantaj halinde yansıyor. Yüzde 18’lik KDV’nin iadesini alma imkanımız var ancak başlangıçtaki belli bir zaman dilimi içerisinde bize yük olacak. Bunun da zaman ve parasal maliyeti vardır. Bunların hepsinin gerçekleşme zamanına kadar da bunun bize getirecek bir maliyet, finansman yükü vardır.”



Ceceli ayrıca, TANAP kapsamında ithal ettikleri ham maddeler için yüzde 10 vergi ödediklerini söyledi ve ilk teslimatın mart ayında yapılacağını belirtti.
Kaynak: Thm Türkiye Haber Merkezi, Ekim 2014


TANAP’ta boru alım sözleşmesinde imzalar atıldı

11TANAP’ta boru alım sözleşmeleri için bugün imzalar atıldı, ihalenin yüzde 80’inin Türk firmalar aldı.
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi’nin ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı.
TANAP’ın yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80’ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı. Boru alım sözleşmeleri için bugün imzalar atıldı.
TANAP ana boru hattı alım sözleşmesi imza töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu projenin bir barış projesi olduğunu ve hat üzerindeki ülkelerle dostlukları pekiştireceğini söyledi.
TANAP’ın her anlamda yep yeni imkanlar sunacağını ve bu projenin Türkiye’nin hem enerji talebi açısından önem arz ettiğini hem de Balkan ve Avrupa ülkelerine enerji aktaran bir coğrafyaya dönüşmesi açısından ayrı bir önem arz ettiğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, projedeki boruların yüzde 80’nin Türk firmalarının yapıyor olmasının da Türk firmalarının geldiği noktayı gözler önüne serdiğini ifade etti.

‘TANAP BİR BARIŞ PROJESİDİR’
TANAP’ın bir barış projesi olduğunu da sözlerine ekleyen Davutoğlu, ”Eğer ülkeler birbirine ticaret ile enerji ile bağlanırsa bu barışı sağlar. Nasıl zamanında İpek yolu bu rolü üstlenmişse TANAP da günümüzde aynı görevi devralacak ve bu iki hat üzerindeki dostluklar pekişecektir. 21. Yüzyıl enerji yüzyılı olacak. Biz attığımız adımlar ile enerji üzerinden dünyaya barış yüzyılı yaşatacağız. ” diye konuştu.
TANAP’ta Türkiye’nin payı son hisse alımlarıyla birlikte yüzde 30’a çıkmıştı.

İHALEYİ ALAN FİRMALAR
Projenin en büyük payı, 1 milyon 200 bin tonluk işin üçte biri Toşeçlik tarafından gerçekleştirilecek.
TOSÇELİK: Tosçelik’in Yönetim Kurulu Başkanı, Tosyalı Holding’in Başkanı Fuat Tosyalı. Tosyalı Holding bünyesinde bulunan Tosçelik profil ve Sac Endüstrisi A.Ş. , Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş.,Tosçelik Granül Sanayi A.Ş, Tosyalı Dış Ticaret olarak altında bulundurduğu şirketlerle birlikte demir-çelik sanayisinde Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımcısı. Merkezini Hatay’dan Ankara’ya taşıyan şirket İskenderun’da olmak üzere Osmaniye, İstanbul, İzmir, Cezayir, Sırbistan Karadağ’da birçok üretim tesisine sahip.

İKİNCİ KONSORSİYUMDA KARAMEHMET, NOKİA, BORUSAN VE ERCİYAS VAR
Borusan-Mannesmann, Erciyas Boru veNoksel Boru’nun oluşturduğu üçlü konsorsiyum yaklaşık 300 bin tonluk kısmını üretecek.
NOKSEL: 1987 yılında yurt içi ve yurt dışındaki petrol, doğal gaz ve su nakil hatları ile diğer çeşitli endüstriler için spiral kaynaklı çelik boru imalatı yapmak üzere kurulmuş olan Noksel 2001 yılından itibaren boyuna kaynaklı boru profil üretimini de gerçekleştiriyor. Ortaklık yapısı çoğunluk hisseye sahip Çukurova Grubu ile Nokia Corporation, Finnish Fund For Industrial Co. Ltd. ve Başarı Yatırımlar San. Ve Tic. A.Ş. firmalarından oluşuyor.
ERCİYAS: Erciyas’ın sahibi Ahmet Kamil Erciyas. Yönetim Kurulu’nda Yapı Kredi eski Genel Müdürü Burhan Karaçam da var. Erciyas Çelik Boru Sanayi A.Ş., spiral kaynaklı çelik boru üretmek amacıyla 1990’da İzmit’te kuruldu. Düzce’de 450.000 ton kapasiteli bir fabrikası var. Bu fabrikada petrol, doğal gaz, su ve kazık boruları üretiyor.
BORUSAN MANNESMANN: Ümran Boru ve Emek Boru projenin 200 bin tonluk kısmını aldı. 1958 yılında, Borusan Grubu’nun ilk sanayi girişimi olarak kurulan Borusan Mannesmann bugün 1 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip. 4.000 çeşit ürünüyle başta inşaat, enerji ve otomotiv olmak üzere pek çok sektöre hizmet veriyor. Üretiminin %60’ını ihraç eden Borusan Mannesmann, Türkiye çelik boru ihracatının da %30’unu gerçekleştiriyor. 2012 yılında küreselleşme yolunda dev bir adım atarak 150 milyon dolar yatırımla ABD’de bir çelik boru fabrikası kurma kararı aldı. Borusan Mannesmann, İstanbul Sanayi Odası 2012 endeksine göre Türkiye’nin en büyük 44. sanayi şirketi. Şirketin yüzde 93.3’ü yerli, yüzde 6.7’si yabancı ortaklara ait.

ÜÇÜNCÜ KONSORSİYUM: CECELİ VE ORYA HOLDİNG
Ümran Boru ve Emek Boru ihalenin 200 bin tonluk kısmını aldı.
ÜMRAN ÇELİK: 100 milyon lira cirolu şirketin büyük yüzde 20’şer hissesi Orhan Yavuz ve Gönül Yavuz’a ait. Zeynep Bilge Rızvani’nin yüzde 19 payı var. Buğdaycı Ailesinin yüzde 19 payı olan şirkete Orya Holding de ortak. İstanbul merkezli şirketin Ümraniye tesisinde yıllık 200 bin ton üretim kapasitesi var. Akçakoca tesisindeki kapasitesi ise 750 bin ton. Orya Holding Cide HES projesini de gerçekleştiriyor.
EMEK BORU: 1983 yılında başlayan firma, 1990 yılında ise Ceceli Grubu bünyesine katıldı. Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesinde 30 000 m2‘ si kapalı olmak üzere 100 000 m2’lik alandaki üretim tesisinde yıllık 350 bin ton kapasiteye sahip. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Çankırılı işadamı Şerafettin Ceceli.
Kaynak: Dünya Bülteni/ Haber Merkezi, Ekim 2014


TANAP’ın borularını Türk firmaları döşeyecek

12ANAP ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı. Yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80’ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ana hat boruları ihalesine ilişkin, “Burada yüksek performans gösteren yerli boru sanayi üreticilerimizi tebrik ediyorum, kendilerini kutluyorum. Çünkü açık bir ihaleydi. 18 firma farklı ülkelerden katılmışlardı, bu ihalede büyük bir performans göstererek boru hattının en az yüzde 80’ini Türkiye’deki sanayiciler almış oldular” dedi.Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri imza töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ile ihaleyi kazanan konsorsiyum bürokratların katılımıyla gerçekleştirildi.Törende konuşan Yıldız, TANAP’ın da yer aldığı projenin dört ana halkası bulunduğunu, bunlardan ilkinin Hazar’da üretilen ve Gürcistan sınırına gelen hat, ikincisinin Gürcistan’dan gelen hat, üçüncüsünün ise Türkiye-Yunanistan arasındaki TANAP, dördüncüsünün ise Yunanistan’dan İtalya’ya giden hattan oluştuğunu anlattı.Bütün bu halkaların tamamlanmasıyla projenin tamamlanacağına işaret eden Yıldız, “Bunun tamamı 45 milyar dolar. 45 doların tamamının harcanmasıyla beraber bunlar gerçekleştirilebilecek. Türkiye’de 21 ilden geçecek olan TANAP’ın şu anda önemli bir dönüm noktalarından birini yaşıyoruz” diye konuştu.
“4 yılda tamamlanacak”
Türkiye’nin bu hattı 4 yıl içerisinde belirlenen program dahilinde tamamlayacağını bildiren Yıldız, hattın kamulaştırma işlemlerinin devam ettiğini, kamulaştırmaya yönelik işlemlerin sürdüğünü, ÇED sürecinin tamamlanacağını ve 21 ilde mühendis, teknisyen ve işçiyle bu projenin gerçekleştirileceğini ifade etti. Yıldız, “Burada yüksek performans gösteren yerli boru sanayi üreticilerimizi tebrik ediyorum, kendilerini kutluyorum. Çünkü açık bir ihaleydi. 18 firma farklı ülkelerden katılmışlardı, bu ihalede büyük bir performans göstererek boru hattının en az yüzde 80’ini Türkiye’deki sanayiciler almış oldular” değerlendirmesinde bulundu.Türkiye’nin TANAP ve Şahdeniz’deki hisselerini artırdığını anımsatarak bu hisselerin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçen SOCAR, BOTAŞ ve TPAO çalışanlarına teşekkür eden Yıldız, şunları kaydetti:
“Bu proje yalnızca Türkiye’nin arz güvenliği ile alakalı değil, aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin doğalgazdaki arz problemiyle alakalı çözümün bir parçası olması adına da önemli bir adım olacak. Bugün uluslararası siyasetin çokça tartışıldığı bölgemizde, Türkiye’nin etrafında bir çok ülkede kaosun yaşandığı, krizlerin yaşandığı, krizlerin arka arkasına geldiği bir noktada Türkiye’nin istikrarının daha fazla önem kazandığını hep beraber görüyoruz. Enerji projeleri barışın bir katalizörü olacak ve uluslararası ilişkilerin çok ciddi yapıcı faktörü halinde olacak. TANAP bunlardan bir tanesidir. Bu projelerimiz devam edecek. Niçin Akdeniz böyle olmasın? Niçin doğudaki ve güneyimizdeki ülkelerle bu tür projelerin geliştirilmeyecek olmasını düşünmemiz lazım.”
“Türkiye’nin enerji koridoru olması yolunda en stratejik adımlardan”
SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Abdullayev, Haziran 2012’de TANAP’a ilişkin Azerbaycan ve Türkiye hükümetleri arasında imzalanmış hükümetlerarası ve ev sahibi ülke anlaşmasının enerji sektöründeki işbirliğini daha da güçlendirdiğini söyledi.
Bunun Türkiye’nin dünya coğrafyasında bir enerji koridoru olması yolunda bu güne kadar atılan en stratejik adımlardan biri olduğunu vurgulayan Abdullayev, Güney Gaz Koridoru yatırımı tamamlandığında Azerbaycan’dan yola çıkacak doğalgazın, Gürcistan’ı geçerek Anadolu’ya varacağını ve yaklaşık 2 bin kilometrelik TANAP Boru Hattı’nın ardından Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşip oradan da Avrupa’ya ulaşacağını anlattı.
Abdullayev, şöyle devam etti:”Azerbaycan Avrupa ve Türkiye’nin artan enerji talebi ve arz güvenliğine Güney Gaz Koridoru’nun oluşturulacağı imkanlar sayesinde destek vermiş olacaktır. TANAP projesi sayesinde Türkiye’nin doğu-batı enerji koridoru olması, upstream pozisyonunun güçlenmesi, vergi gelirleri, taşıma ve portföy gelirleri, 15-20 bin kişiye yeni iş imkanlarının oluşturulması, Türk boru üretimi ve boru inşaatı sektörünün gelişmesi ve dünyada TANAP projesi referansı ile yeni işler alarak kazanacağı faydaları özellikle belirtmemiz gerekir.”
Ana hat boru hatlarına ilişkin ihale sonucunda 6 Türk firmasının toplam boru miktarının yüzde 80’ini aldığını belirten Abdullayev, “Türk sanayi sektörünün uluslararası projelere dair deneyimlerinin artmasında da TANAP’ın önemli bir rol üstlendiğini göstermektedir” ifadesini kullandı.Konuşmaların ardından Abdullayev ile Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ konsorsiyumu yetkilileri sözleşmeye imza attı.
TANAP Türk firmaların
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) boru döşemesini Türk firmalar yapacak. Hazar Bölgesi’nden çıkarılan doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını hedefleyen 1900 km uzunluğundaki Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) kullanılacak yaklaşık 1,2 milyon ton çelik boru alımı ihalesini Türk firmalarının kazandığı Kamuoyu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) açıklandı.
Borusan Mannesmann Boru Sanayi ve Ticaret A.S.’nin KAP’a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hazar Bölgesi’nden çıkarılan doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını hedefleyen 1900 km uzunluğundaki Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) kullanılacak yaklaşık 1,2 milyon ton çelik boru alımı ile ilgili olarak;Şirketimizin lideri olduğu, Borusan Mannesmann Boru Sanayi ve Ticaret A.S., Noksel Çelik Boru Sanayi A.Ş. ve Erciyas Çelik Boru Sanayi A.Ş’den oluşan konsorsiyum, 27.01.2014 tarihinde ihaleye katılım için gerekli olan ön yeterlilik hakkını kazanmış ve ihale süreci kapsamında, teklif dosyasını 15 Nisan 2014 tarihinde ihale kurumuna vermiştir. Proje ile ilgili söz konusu somut gelişmeler Kamu Aydınlatma Platformu aracılığı ile paydaşlarımıza duyurulmuştur.
TANAP Doğalgaz İletim A.Ş., lideri olduğumuz konsorsiyum tarafından kendisine sunulan, ticari ve teknik bilgileri içeren teklif dosyamızı değerlendirmesini müteakiben, konsorsiyumumuza yaptığı tebligatla, proje kapsamında alımı yapılacak toplam çelik boru ihtiyacının yaklaşık % 30’unun konsorsiyumumuz tarafından karşılanmasına yönelik kararını bildirmiştir. Şirketimizin 1/3 oranında pay sahibi olduğu konsorsiyumun taraf olacağı kontrat, toplam 420 milyon USD (Nakliye dahil) tutarındadır. Proje çerçevesinde tedarik edilecek çelik boruların sevkiyatının 24 aylık bir süre içerisinde tamamlanması tahmin edilmekte olup, gerek Şirketimiz gerekse Türkiye ekonomisi açısında önemli bir yere sahip olan projenin zamanında tamamlanması için gerekli her türlü hassasiyet gösterilecektir. “
Kaynak: Deniz Haber Ajansı, Ekim 2014


Ankara Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Seçimli Olağan Genel Kurulu Yapıldı

13Ankara Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı 17 Nisan 2014 tarihinde Genel Sekreterlik Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. 

Açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zahid POYRAZ’ın Birliğimizin 2013 yılında gerçekleştirdiği faaliyetleri ve 2014 yılı çalışma raporu ile ilgili sunumuyla devam etti.



Ardından yapılan oylama sonucunda seçilen ve İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylanan Başkan ve Asil Üyelerin listesi aşağıda yer almaktadır.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI 



EMEK BORU MAK.SAN.VE TİC.A.Ş. – ŞERAFETTİN CECELİ 

YÖNETİM

KURULU ASİL ÜYELERİ



1.AFS BORU SANAYİ A.Ş.- MEHMET ZAHİD POYRAZ 


2.ERSAN GALVANİZ ENERJİ MADENC. İNŞ. SAN. VE TİC. A.Ş. –ERKAN ASTARCI


3.KONTUR-SEL ÇELİK ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.- GÜRSEL ÖZBAY


4.MİM MÜHENDİSLİK İNŞ. ÇELİK END. SAN. VE TİC. A.Ş. – AHMET ŞUYUN


5.NOKSEL ÇELİK BORU SANAYİ A.Ş. – VEDAT YALÇIN


6.OKURSOY ENDÜSTRİYEL ÇELİK YAPILAR MAKİNA MONTAJ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ –İZZET OKURSOY


7.PROKON İMALAT VE MONTAJ A.Ş. – İSMAİL SALICI


8.SERHAT HADDECİLİK SAN. VE TİC. A.Ş. – OSMAN SERDAR BÜYÜKBEKTAŞ


9.TAMER İNŞAAT ÇELİK KALIPLARI SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. – EKREM TAMER


10.TERMİKEL DIŞ TİCARET A.Ş. – AHMET KAYA





DENETİM KURULU ASİL ÜYELERİ



1.DİKTAS SOĞUTMA VE METAL İMALAT SAN. VE TİC. A.Ş.  OSMAN BAŞTAŞ


2.ANADOLU KUZİNE MUTFAK CİHAZL. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.   MEHMET ÖZBEK

 
3.HİDROLİFT SAN. MAKİNALARI VE TAKIM TEZGAHLARI TİC. LTD.ŞTİ.  MEHMET ARSLAN

Kaynak: OAİB, Nisan 2014

 

TANAP’ta boru hattının yüzde 80’i Türklere emanet

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi’nin (TANAP) ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı
TANAP’ın yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80’ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı.



Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas Konsorsiyumu, Ümran-Emek Konsorsiyumu ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi’nin  bulunduğu 6 yerli üretici firma, toplam kapsamın yüzde 80’ini alırken; kalan kısım ise yabancı tedarikçi Baosteel Europe firmasına verildi.



TANAP’ta 1 milyon 200 bin tonluk işin yaklaşık üçte birine denk gelen 400 bin tonluk bölümünü tek başına Tosçelik karşılayacak. Borusan-Mannesmann, Erciyas Boru ve Noksel Boru’nun oluşturduğu üçlü konsorsiyum yaklaşık 300 bin tonluk kısmını, Ümran Boru ve Emek Boru’nun oluşturduğu grup da 200 bin tonluk kısmını aldı. 



Sözleşmelerin toplam bedeline ilişkin bir açıklama yapılmazken; Borusan Mannesmann bu sabah KAP’ta yer alan açıklamasında Borusan’ın yer aldığı konsorsiyumun kazandığı çelik boru ihalesinde bedelinin 420 milyon dolar olduğunu duyurdu. Borusan-Erciyas Boru-Noksel Boru’dan oluşan konsorsiyum yüzde 30’luk kısmına ilişkin ihaleyi 420 milyon dolar bedelle kazandı.



TANAP ana hat boruları ihale süreci 14 Şubat 2014 tarihinde ön yeterlik almış bulunan yerli ve yabancı 18 firmanın davet edilmesi ile başlamış ve teklifler 14 Nisan 2014 tarihinde alınmıştı.



Yaklaşık 1,350 kilometresi 56 inç ve kalan 450 kilometresi 48 inç çapında olacak proje için  altı farklı et kalınlığında boru üretilecek.  

Kaynak: Borsa Gündem, Ekim 2014


TANAP ın Boruları Türklere Emanet

14Toplam büyüklüğü 45 milyar doları bulan ve Azerbaycan’dan Avrupa’ya gaz taşıyacak olan TANAP’ta boruların yüzde 80’ini Türk firmaları sağlayacak.
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) ana hatları için boru alım sözleşmeleri imzalandı. TANAP’ın yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80’ini Türk şirketleri Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel şirketlerinin oluşturduğu üçlü konsorsiyum kazandı. Kalan yüzde 20 ise Baosteel Europe adlı şirket tarafından karşılanacak. TANAP’ta 1 milyon 200 bin tonluk iş için yaklaşık üçte birini oluşturan 400 bin tonluk bölümü tek başına Tosçelik karşılayacak. Borusan-Mannesmann, Erciyas Boru ve Noksel Boru’nun oluşturduğu üçlü konsorsiyum yaklaşık 300 bin tonluk kısmını, Ümran Boru ve Emek Boru’nun oluşturduğu grup da 200 bin tonluk kısmını aldı.İmza töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, TANAP’ta imalatın yüzde 80’inin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek olmasının, Türk sanayisinin ulaştığı noktayı gösterdiğini belirterek, “TANAP, sadece bir enerji projesi değil, büyük bir barış projesidir. 21’inci yüzyılı bir enerji yüzyılı, barış yüzyılı yapmakta kararlıyız. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının inişine-çıkışına ayarlı savaş ve barışlar yerine, bunları bir iş birliği aracı, insanlığa lütfedilen bu nimetlerin ortak kullanım aracı olarak görüyoruz. TANAP hattında kapasitenin yıllık 31 milyar mekteküpe çıkmasını hedefliyoruz. Enerji rekabetleri yerine enerji iş birlikleri kurmaya kararlıyız. 90’lı yıllarda kriz bölgeleri olarak anılan Kafkaslar ve Balkanlar, bu iki coğrafyayı birleştiren Anadolu üzerinden birbirine barış köprüsü kuruyor” diye konuştu. Davutoğlu, projenin ilk aşamada 16 milyar metreküp, ikinci aşamada, 2020 yılı gibi 22 milyar, 2023’te 24 milyar, daha sonra 33 milyar mekteküpe çıkan kapasitesiyle dünya ve Avrupa enerji talebi açısından stratejik bir yere oturacağını söyledi. 2018’de gerçekleşecek ilk aşamada 6 milyar metreküp doğalgazın Türkiye’nin talebini karşılayacağını vurgulayan Davutoğlu, “20 Eylül’de değerli Enerji Bakanımız ve arkadaşlarımızla Bakü’de Güney Gaz Koridoru’nun temel atma törenine katıldık. Belki 10 sene önce burada bulunan sektör temsilcileri, böyle bir projenin hayata geçirileceğini söylemiş olsalardı, birçok kimse inanmazdı. İşte Türkiye ve Azerbaycan dostluğu inanılmazı gerçek kılıyor” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Abdullayev ile Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ konsorsiyumu yetkilileri sözleşmeye imza attı.
İMZALAR DEV PROJE İÇİN ATILDI


Barış projesi olarak adlandırılan TANAP’ın ana hat boruları alım sözleşmeleri imza töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ile ihaleyi kazanan konsorsiyum yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
‘Bu proje, Avrupa’nın enerji arz problemini de çözecek’

Projenin yüzde 80’ini alan Türk firmalarını tebrik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “45 milyar dolarlık proje, Türkiye’nin 21 ilinden geçecek. Türkiye bu hattı 4 yıl içerisinde belirlenen program dahilinde tamamlayacak. Kamulaştırma işlemleri devam ediyor. ÇED süreci tamamlanacak ve 21 ilde mühendis, teknisyen ve işçi bu işe dahil olacak. Projenin tamamında 15-20 bin kişiye istihdam sağlanacak” dedi. Türkiye’nin TANAP ve Şahdeniz’deki hisselerini artırdığını hatırlatıp, bu hisselerin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçen SOCAR, BOTAŞ ve TPAO çalışanlarına teşekkür eden Yıldız, “Bu proje yalnızca Türkiye’nin değil, Avrupa ülkelerinin gazdaki arz problemiyle alakalı çözümün bir parçası olması adına da önemli bir adım olacak. Bugün Türkiye’nin etrafında birçok ülkede kaos yaşandığı, krizlerin arka arkaya geldiği bir noktada Türkiye’nin istikrarının daha fazla önem kazandığını hep beraber görüyoruz. Enerji projeleri barışın bir katalizörü olacak ve uluslararası ilişkilerin çok ciddi yapıcı faktörü haline gelecek. TANAP bunlardan bir tanesidir. Bu projelerimiz devam edecek. Niçin Akdeniz böyle olmasın? Niçin doğudaki ve güneyimizdeki ülkelerle bu tür projeler geliştirilmesin? Bunları düşünmemiz lazım” diye konuştu.
‘Türkler dünyada daha çok iş alacak’

SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP’ı, “Türkiye’yi dünya coğrafyasında bir enerji koridoru yapma yolunda atılan en stratejik adım” olarak tarif etti. Yatırımın tamamlanması halinde Azerbaycan’dan yola çıkacak doğalgazın Gürcistan’ı geçerek Anadolu’ya varacağını söyleyen Abdullayev, yaklaşık 2 bin kilometrelik hattın Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleştikten sonra Avrupa’ya ulaştırılacağını söyledi. Abdullayev, Türkiye’nin stratejik önemi dışında elde edeceği kazanımları da “Vergi, taşıma ve portföy gelirleri artacak, 15-20 bin kişiye iş imkânı sağlanacak, Türk boru üretimi ve boru inşaatı sektörü gelişecek, TANAP referansı ile Türk firmalarının aldığı işler artacak” diye konuştu.
Proje detayları


– Projeye ilişkin ilk imza Haziran 2012’de, Azerbaycan ve Türkiye arasında atıldı.


– 1800 kilometrelik hattın tamamlanması 45 milyar doları bulacak..


– Hazar’da üretilen gaz, ilk hatla Gürcistan sınırına gelecek. Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen ikinci, 21 ili geçerek Yunanistan’a ulaşan hat üçüncü. Dördüncü hat ise gazı Yunanistan’dan İtalya’ya ulaştırıyor.


– Projenin tamamı 4 yılda tamamlanacak. Bu süre içerisinde 15-20 bin kişiye istihdam sağlanacak.
Kaynak: Boru Haber, Ekim 2014